HVA ER EGENTLIG UTBYTTEFOND?
Ah, utbyttefond. Penger rett i lomma og så videre🤑 Dette er aksjefond som investerer i børsnoterte selskaper som ubetaler utbytte.
Enkelt og greit.
Men å investere i utbytteselskaper er ikke noe unikt. De fleste norske aksjefond gjør faktisk det samme. Rundt 125 av de største selskapene på Oslo Børs betalte utbytte i 2024.
Likevel kalles ikke alle norske aksjefond for utbyttefond.
Så hva er det som har skjedd?
Fondsselskapene oppdaget at investorene elsker utbytte. Så de lanserte fond som fokuserer på utbytteselskaper og la til “utbytte” i navnet.
Hallgeir Kvadsheim sa det godt: “Utbytte er det nye verdi.”
Han er inne på noe.
Utbyttefond er verdifond. Det vil si at de kjøper modne selskaper med god inntjening som prises “billig”. Selskapene har ofte vekstreisen bak seg, og ikke noe bedre å bruke overskuddet på enn å dele det ut.
Litt som en 80-åring som er “ferdig” med livet og deler ut pengene til barna, satt på spissen.
Tenk konsumselskaper, som Orkla, olje og gass, sparebanker og mer.
Bare se her👇
Tabellen viser investeringsstil og hvor mye utbytte selskapene i utbyttefondene gir, sammenlignet med Alfred Berg Gambak (et vanlig norsk aksjefond).
Kort sagt:
- Fondenes investeringsstil ligner
- Selskapene i Alfred Berg Gambak gir større utbytte enn de fleste utbyttefond
Fordi selskapene i Hovedindeksen på Oslo Børs ofte er modne selskaper som betaler utbytte, er norske aksjefond flest “utbyttefond” av natur.
Men vanlige aksjefond står friere til å investere i selskapene de til enhver tid mener vil gjøre det best.
Det er den virkelige forskjellen...
Det betyr ikke at du skal unngå norske utbyttefond. Bevares, flere har gjort det bra (og under finner du de beste). Bare vær klar over hva de kan og ikke kan gjøre for deg.