NORDNETS INDEKSFOND HENGER ETTER “VANLIGE” INDEKSFOND
Indeksfond er ikke laget likt🤫 Det fant en journalist fra Finanswatch ut sist uke.
For eksempel ligger Nordnet Europa Indeks cirka 8% bak DNB Europa Indeks A og nesten 9% etter KLP AksjeEuropa Indeks P det siste året.
Prøv å se det slik: Du ville gått glipp av 8 890 kroner om du valgte Nordnets europeiske indeksfond i stedet for det fra KLP, om du investerte 100 000 kroner 10. juli 2024.
Det er stor forskjell!
Spesielt for indeksfond som du utfra navnet skulle tro investerte i det samme.
Bare se her👇
Hva skjer med Nordnet Europa Indeks? Fondet fulgte indeksen MSCI European Selection Index, som utelukker halve det europeiske aksjemarkedet.
Mens DNB Europa Indeks og KLP AksjeEuropa Indeks speilet det europeiske aksjemarkedet, var Nordnet Europa Indeks et veddemål på at selskaper som skåret høyt på miljø, sosiale forhold og eierstyring (ESG) skulle gjøre det bra.
Derfor ble heller ikke avkastningen lik.
Hvem skulle trodd… Du kan ikke hive ut halvparten av selskapene i et marked å tro at det ikke vil påvirke avkastningen🤦♂️
Nye indekser etter klagestorm?
Det er ingen hemmelighet at flere Nordnet-kunder mislikte fondene. En investor beskrev til og med Nordnets globale indeksfond som:
” …at Oatly skulle kalt havredrikken sin for «melk».”
Kanskje tok Nordnet hintet? Indeksfondene fikk i hvert fall nye indekser 3. juni i år.
– Vi endret nylig valg av indeks. Til tross for navnet MSCI Europe Climate Change Index, er denne indeksen bredere og ligger tettere til morindeks, sett mot tidligere alternativ. Indeksen innebærer blant annet forsvar, og har færre ekskluderinger, sa Mari Rindal Øyen, landssjef i Nordnet Norge til FinansWatch sist uke.
Det høres jo bra ut...
Men blir fondene bedre med nye indekser?
Nei, jeg tror ikke det fordi:
- De nye “klimaindeksene” endrer reglene for hvor mye de ulike selskapene utgjør av fondene, og prioriterer ut fra mål på klimautslipp (fremfor børsverdi som vanlige indeksfond)
- Olje- og gasselskapene forsvinner (nesten), og man putter ekstra i teknologi- og helseselskaper for å kompensere
- Avkastningen kan derfor fortsatt avvike mye fra “vanlige” indeksfond (fra DNB og KLP)
Eksempel: Nordnet Europa Indeks får nesten 20% i helseselskaper med ny indeks, mens DNB Europa Indeks og KLP AksjeEuropa Indeks har 13,7%.
Samtidig kuttes andelen energiselskaper til 0,5%.
Jeg sier ikke at det vil skje. Men det kan jo være dumt om olje- og gasselskapene skulle få sin renessanse? Eller at helseselskapene skulle gå på en smell?
Det blir uansett et annet fond.
⚠️For vet du hva? Når du tar en bøtte med aksjer og endrer reglene for hvor mye de ulike aksjene skal utgjøre, så vil det vanligvis påvirke avkastningen og fondets oppførsel.
Skrekkeksempel = Nordnet Global Indeks sin nye indeks har vist å kunne avvike opp til syv prosent fra den globale indeksen (uten klimafilter) i et år siden 2014 – det er mye!
Kort sagt: Nordnets indeksfond er ikke “vanlige” indeksfond, og må ikke forveksles med de fra DNB, KLP og Storebrand.
I stedet har de gått fra å være et veddemål på ESG, til at selskaper som skårer bra på klimautslipp skal gjøre det bra.
💡Jeg synes derfor at Nordnet burde bytte navn på fondene. Så de som kjøper dem faktisk forstår hva de investerer sparepengene sine i.
Men det er kanskje for mye å be?
Bør Nordnet bytte navn på sine indeksfond (så det blir enklere å forstå hva man får)? |
|
|
|
|