🤯Er ikke globale indeksfond nok?


God mandag, Finansnerden her! Jeg hjelper deg med å gjøre litt bedre valg med sparepengene dine hver uke, uten å komplisere dette med å investere.

Dette finner du i ukens e-post:

  • Het debatt: Er virkelig ikke globale indeksfond nok?
  • Dypdykk i fond: Dette er beste globale indeksfond i 2024
  • Sparelenker: Vil det snart smelle i aksjemarkedet? Aksjer kan gi dårlig avkastning i flere år og mer.
  • Ukens sparememe: Dårlig sparehumor.

👋Liker du nyhetsbrevet? Gjør som 84 andre og kjøp meg en kaffe, da vel? (slå av adblock om du ikke får opp siden)

Finansnerden

Pulsen på markedene👇


ER IKKE GLOBALE INDEKSFOND NOK?

En “finansiell rådgiver” var ute i media og mobbet globale indeksfond🤯

- Globale indeksfond er ikke nok, var beskjeden.

Det er ikke hver dag bankfolk taler Hallgeir fra Luksusfellen, Forbrukerrådet og en kneve økonomiprofessorer midt i mot👇

Nå er ikke bankfolk som snakker ned produkter de ikke tjener på noe nytt. Men dette var ikke bare en kommentar på Insta - vi snakker oppslag i Dine Penger og E24.

Men stemmer det? Er virkelig ikke globale indeksfond nok?

⚠️ Med «nok» mener jeg egnet til langsiktig investering om du kun skal ha et aksjefond.

Kritikken👇🏻

1. “Globale indeksfond har for mye i USA.”

Ja, globale indeksfond har rundt 70% aksjer i amerikanske selskaper. Resten er i selskaper fra landene i Europa, Norden, Japan og mer.

Dette er ingen hemmelighet.

💡«Global» i sammenheng med indeksfond betyr aksjer fra utviklede økonomier - ikke hele verden.

Men er det et problem?

Nei.

Dette er noen av verdens største og mest lønnsomme pengemaskiner, og de er rustet til å tåle en krise eller to.

Tenk Apple🍏, Microsoft🤓, Alphabet (Google)🔍 og mer.

De amerikanske gigantene tjener også pengene sine fra rundt om i verden. De er derfor ikke bare et veddemål på USA, men at hele verden går fremover.

Eksempel: Noen av de største selskapene i KLP AksjeGlobal Indeks og andel av inntektene de har fra utenfor USA (sånn omtrent):

  • Apple: 60-65 %
  • Microsoft: 50%
  • Nvidia: 80 %
  • Amazon: 30 %
  • Alphabet (Google): 55 %
  • Meta Platforms (Facebook): 50 %
  • Tesla: 40 %
  • Eli Lilly and Co: 45 %

Takk til @ArneUlland for tall🙏

Hva betyr det? De amerikanske selskapene i globale indeksfond er like mye “globale” som amerikanske, når du ser på hvor de tjener pengene.

2. “Hva med fremvoksende markeder og Norden?”

La meg snu på det.

Vil du investere i selskaper som styres av diktaturer? Det er hva du får i kinesiske selskaper🇨🇳, som utgjør 24,5% av fremvoksende markeder.

Tenk selskaper hvor verdier forsvinner i korrupsjon, og “statlige prioriteringer” går foran dine rettigheter som aksjonær - ikke særlig gøy!

Eksempel: Kinesiske myndigheter kom på at de var kommunister, og slo ned på kinesiske teknologiselskaper på tampen av 2020.

Alibaba Group, Tencent og flere fikk svi. Lederen av Alibaba, Jack Ma, “forsvant” til og med i en periode, etter å ha snakket kritisk om kinesiske banker.

Resultatet?

Børsverdier for trillioner forsvant i Kina.

Det er ikke tilfeldig at avkastningen i kinesiske aksjer har vært elendig👇🏻

Alle landene i fremvoksende markeder er ikke like ille.

India virker ryddigere (selv om alle har sine problemer). Indiafond har også utklasset globale indeksfond siden 2020🚀

Men risikoen er høy og du får ikke nødvendigvis høyere avkastning for det.

Hva med Norden?

Jo, du får nordiske selskaper på kjøpet i globale indeksfond.

Bare ikke veldig mye.

Eksempel: Nordiske selskaper utgjør 1,15% av det globale indeksfondet DNB Gloal Indeks, hvorav mesteparten er danske Novo Nordisk💉

Siden nordiske selskaper utgjør en liten del av verdens aksjeverdier, er også andelen de utgjør av globale indeksfond begrenset.

Slik skal det være.

3. “Tenk bredere. Investere smartere.”

Nei, dette er tull🤦‍♂️

Skal du kun ha et aksjefond holder det med et globalt indeksfond.

Det er vanskelig å investere smartere enn globale indeksfond.

Spør aktive fondsforvaltere som sliter med å skape høyere avkastning enn globale indeksfond. Kun 2% av aktive globale aksjefond i Europa har levert høyere avkastning enn det globale aksjemarkedet de siste ti årene.

Den er lei👇

Lov å legge til fond

Du må gjerne kombinere globale indeksfond med andre fond og mer. Jeg gjør det selv, alt fra teknologi🤖 og helsefond💊 til nordiske small cap fond.

Men du må ikke.

Det er det som er så herlig.

Enkelt er bra: Du kan like gjerne få lavere avkastning om du «tukler», og legger til flere fond. Selv Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet, innrømmer at han sliter med å få høyere avkastning enn globale indeksfond.

Det er ikke nødvendigvis galt.

Helsefond kan bidra til mindre svingninger, uten å ødelegge avkastningen. Vil du ha med fremvoksende markeder? Velg et verden-indeksfond, som KLP AksjeVerden Indeks.

⚠️Men risikoen for å gå glipp av avkastning er reell om du sprer deg for langt vekk fra verdens beste selskaper.

Lytt derfor ikke til folk som har noe å tjene på å komplisere dette!


BESTE GLOBALE INDEKSFOND

Globale indeksfond er ikke laget likt. De kommer med forskjellige priser og ulike varianter av den globale aksjeindeksen. De varierer også i hvor godt de gjenspeiler avkastningen i det globale aksjemarkedet.

Det er derfor ikke likegyldig hvilket fond du velger.

Jeg har derfor laget denne guiden for å hjelpe deg med å finne beste globale indeksfond👇

Her får du vite:

  • Hva som kjennetegner gode globale indeksfond
  • Hvordan du identifiserer dem
  • Tre forskjellige vis indeksfond kan være satt sammen på
  • Hvilke globale indeksfond jeg mener er best

SPARELENKER

🎧Aksjepodden. Forvalter og tidligere kredittanalytiker Pål Ringholm tror det vil smelle i aksjemarkedet. Han vet bare ikke når, akkurat som alle oss andre…

💸Tape penger. 17 måter du kan tape penger på når du investerer pengene dine i finansmarkedene. Vår favoritt: Å tro man er den neste Warren Buffett.

🚀Bitcoin. Kryptoekspert Torbjørn Bull Jensen tror Bitcoin vil stige til nye høyder på presidentvalget i USA og shortskvis. Med et slikt navn er man programfestet til å være positiv. Men Torbjørn er en flink fyr, så vi ser ikke bort ifra at han får rett.

💸Aksjer. Hvor lenge kan aksjemarkedet gi dårlig avkastning? I ganske mange år viser det seg, spesielt om du var investert utenfor USA.

💵Krypto. Hvilken kryptovaluta som vil gjøre det best kan avhenge av hvem som vinner det amerikanske presidentvalget. Trump har allerede annonsert at han vil være bra for krypto.


UKENS SPAREMEME🤣

👋VURDER DAGENS UTGAVE

Var det noe du savnet? Kanskje har du tips til hva du vil lese mer om?

Svar på denne e-posten da vel💪

Det var alt for i dag. Hold deg til planen og vær investert! Lyst på mer? Du finner oss som @Finansnerden på X.

ADVARSEL: Nyhetsbrevet er kun for å spre kunnskap om sparing og investering med et glimt i øyet, og er ikke investeringsråd eller anbefaling om å kjøpe eller selge noe som helst. Husk alltid å gjøre dine egne vurderinger før du investerer.

Thorvald Meyers gate 16, Oslo, Oslo 0555
Avslutt abonnement · Oppdater mine preferanser

FINANSNERDEN💰

Bli med 11 000+ investorer og få Finansnerdens 5 min. gratis ukentlig nyhetsbrev om sparing og investering.

Read more from FINANSNERDEN💰

God morgen, Finansnerden her! Nyhetsbrevet som hjelper deg med å gjøre litt bedre valg med sparepengene dine hver uke, uten å komplisere dette med å investere. Dette finner du i ukens e-post: 🇺🇸Hvor mye bør du ha i amerikanske aksjer? 💣Alt om DNBs nye forsvarsfond med kun europeiske aksjer 🤓Når er det lurt å selge et aksjefond? –Stian fra Finansnerden P.S. Hjelp til ved å kjøpe kaffe til Finansnerden. Pulsen på markedene👇 INVESTERE HVOR MYE BØR DU HA I AMERIKANSKE AKSJER? Donald Trump kjører...

God morgen, Finansnerden her! Nyhetsbrevet som hjelper deg med å gjøre litt bedre valg med sparepengene dine hver uke. Litt som Hallgeir i Luksusfellen, men med (betydelig) dårligere humor. Dette finner du i ukens e-post: 🦄Sannheten om aksjemarkedets eventyrhistorier 💪Slik gjør du risikable veddemål (uten å tape for mye) 😬Småsparere dumpet globale aksjefond i mars –Stian fra Finansnerden P.S. Hjelp til ved å kjøpe kaffe til Finansnerden. Pulsen på markedene👇 INVESTERE SANNHETEN OM...

God morgen, Finansnerden her! Nyhetsbrevet som hjelper deg med å gjøre litt bedre valg med sparepengene dine hver uke, uten å late som at de i Kina bryr seg om dine rettigheter som aksjonær. Dette finner du i ukens e-post: 🐲Bør du investere i fremvoksende markeder? 🥇De beste fondene for fremvoksende markeder 🚨Et dårlig tegn for avkastningen i forsvarsaksjer? –Stian fra Finansnerden P.S. Digger du nyhetsbrevet? Hjelp til ved å kjøpe en kaffe til Finansnerden, da vel. INVESTERE BØR DU INVESTERE...