DEN STØRSTE RISIKOEN
Se det for deg: Du er 25 meter under vann på et korralrev og holder deg fast for harde livet, mens havstrømmen kaster deg vegg-i-mellom. Foran nesetippen din svømmer flere titalls to meter lange haier, med tenner laget for å drepe👀
Dette er det jeg har drevet med de siste ukene.
Synes du det høres farlig ut?
Vel, med riktig trening og utstyr er dykkingen beskrevet over en kontrollerbar situasjon. Haiene er også ufarlige, så lenge du ikke plager dem (eller har en kotelett på innerlomma).
Men hva med dette?
Du sitter ute i shorts i tropene og nyter solnedgangen med en iskald øl i hånda. Myggsprayen glemte du på hotellet, men det går sikkert greit, tenker du…
Det er ikke intuitivt, men det er nå varsellampene dine skal blinke! For å være i tropene uten å være marinert i myggspray er virkelig farlig.
Du kan faktisk dø!
Drapsmaskin: Mygg dreper flere mennesker på en dag enn hva haier har gjort til sammen de siste hundre årene👇
Likevel er det hai folk er redd for🤷♂️
Jeg skjønner…
Myggen er lite imponerende sammenlignet med en spisemaskin på 100+ kilo, som kan rive av deg armen. Dessverre gjør det det lett å glemme hva som faktisk er farlig for helsen din.
På samme måte glemmer også investorer hva som virkelig er risiko.
Den største risikoen er det ukjente
De er bekymret for hva presidentvalget i USA kan bety for avkastningen🇺🇸, hva sentralbankene gjør og nyhetene.
Men det som vil ramme deg hardest, er hva ingen snakker om. For når ingen snakker om det, er det heller ingen som forbereder seg. Og hvis ingen er forberedt, kan det virkelig få stygge konsekvenser.
Litt som myggen som sendte meg på sykehus.
Uventede hendelser slår hardest: Tenk på uventede hendelser som i ettertid viste seg å få alvorlige konsekvenser for økonomien og/eller aksjemarkedet:
- Pandemien Covid-19 i 2000
- Investeringsbanken Lehman Brothers kollaps i 2008
- Terrorangrepet i New York 11. september 2001
- IT-boblen i 2000
- Iraks invasjon av Kuwait i 1990
- Fallet i boligprisene vinteren 1988 som ledet til bankkrisen i Norge
Hva som gjorde dem så farlige var at nesten ingen så dem komme. De kom ut av intet. Investorer var ikke forberedt på hva de skulle gjøre når det skjedde, og dermed endte mange med å reagere instinktivt i hodeløs panikk.
Da er det lett å gjøre svinedyre feil.
Eksempel: Klassikeren er alle de som solgte aksjefond under børsfallet i 2008-2009, og aldri kom seg inn i aksjemarkedet igjen. De satt så på sidelinjen og så børsen fire-fem doble seg de neste ti årene - enkelte venter fortsatt.
Du bør derfor forberede deg på det uventede allerede i dag. Når feberkrampene og panikken slår inn, er det vanligvis for sent å gjøre noe.
Verden er overraskende
Storbanken Deutsche Bank sendte ut et nyhetsbrev til sine formuende kunder i november 2019. Her listet de de tjue største farene, som de mente kunne velte aksjemarkedet i 2020📉
Øverst på listen var økende ulikheter i befolkningen. Deretter kom handelsavtaler og handelskrigen mellom USA og Kina. Avtakende økonomisk vekst i Kina, presidentvalget i USA, Donald Trump, samt alt fra Brexit til amerikansk statsgjeld var på listen.
Men det var farer vi allerede visste om og som ikke ville overraske noen.
Vet du hva som ikke var på listen?
Pandemien Covid-19, som snudde verden på hodet i 2020. Det viser hvor vanskelig det er å spå den neste uventede hendelsen, så kast ikke bort tiden på det. I så fall vil du bare bomme og bli tatt på senga av noe helt annet.
I stedet bør du merke deg at verden alltid vil være overraskende.
Det er den virkelige lærepengen her.
Hva mer kan du gjøre?
Det beste du kan gjøre i møte med det ukjente er å tilrettelegge for fleksibilitet👇
1. Vær fleksibel: Det vil si at du har en plan som kan tilpasses når noe skjer og økonomien begynner å halte og aksjemarkedet knaker. Det kan være at du tilpasser forbruket og øker investeringene i dårlige tider, så du likevel får god sjanse til å nå målene dine.
2. Ta ikke for høy risiko: Sy noen ekstra puter i mellom deg og det ytre punktet for hva du tåler på risikoskalaen. Det er en god måte å forberede seg på ukjente hendelser.
Det kan bety å ha mer av porteføljen i rentefond, enn hva du intuitivt ville valgt nå som aksjemarkedet har steget mye og svingningene har vært små.
3. Planlegg for lavere avkastning: Planlegger du for ti prosent årlig gjennomsnittlig avkastning i aksjemarkedet, så vil du bli skuffet. Satser du i stedet på rundt seks prosent, er sjansen bedre for at du vil ende med nok penger til det du vil.