📈Porteføljeoppdatering: +2,1% i september


God morgen, Stian fra Finansnerden her! Jeg hjelper deg med å gjøre litt bedre valg med sparepengene dine hver uke, uten å tvangsflytte fondene dine til en bank du ikke liker.

Dette finner du i ukens e-post:

  • Kina-comeback: Kinesiske aksjer steg 20% på et par uker.
  • Porteføljeoppdatering: Verdiene i Fuck You Money porteføljen økte med nesten 2,1% i september.
  • Sparelenker: Er small cap fond nøkkelen til bedre avkastning? Alfred Berg flytter fond til Sverige, hvordan aksjer reagerer på krig og mer.
  • Ukens spareme: Dårlig sparehumor

👋Liker du nyhetsbrevet? Spander en "kaffe" på meg, da vel.

Finansnerden

Pulsen på markedene👇

KINESISKE AKSJER TIL HIMMELS

Finansnerdens Fuck You Money portefølje la på seg rundt 2,1% i september. Mens aksjer i legemiddelselskaper og små selskaper trakk ned, steg kinesiske aksjer +20%🚀

Kina inngår i hva vi kaller fremvoksende markeder sammen med land, som Brasil, India og Indonesia. Så da kinesiske aksjer tok av, var jeg med på festen gjennom KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks.

Men det er mer.

Kinesiske aksjer har nå gitt høyere avkastning enn globale indeksfond så langt i år. Med nesten 27% i kinesiske aksjer, har dette også dratt opp avkastningen i aksjefond som investerer i fremvoksende markeder.

Avkastning i kroner hittil i år (kilde: Morningstar):

  • MSCI China (kinesiske aksjer): +42,4%
  • KLP AksjeFremvoksende Markeder P: +23.6%
    KLP AksjeGlobal Indeks P: +22.5%

Hva er det som skjer? Festen i kinesiske aksjer skyldes at kinesiske myndigheter nå gjør grep for å vekke liv i aksjemarkedet, som halverte seg i verdi fra februar 2021 til september 2024.

⚠️Avkastningen har også vært dårlig av gode grunner:

  • Kina kan invadere Taiwan og bli sanksjonert. I så fall kan kinesiske aksjer lide samme sjebne som russiske, og bli verdiløse
  • Bryr seg ikke (alltid) om investorers interesser. Tiltakene mot kinesiske teknologiselskaper i 2021 kostet investorene over 1 trillion dollar i markedsverdi
  • Gode selskaper trives sjelden i diktaturer. Verdens beste selskaper finner du hovedsakelig i USA, Europa og Norden

Det er derfor vanskelig å se at kinesiske aksjer skal bli det neste store.

Men kanskje får vi en ytterligere vridning i verdensøkonomien, vekk fra gamle imperier og mot land i «den nye verdenen» i Asia? Jeg synes uansett det er vanskelig å ignorere rundt 1,4 milliarder kinesere og hva de kan finne på.

Jeg fortsetter derfor å eie “litt av hele verden”, inkludert kinesiske aksjer.

Lyst å investere i kinesiske aksjer? Risikoen er høy, så det beste vil være å eie Kina gjennom et fremvoksende markeder fond, som:

  • KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks
  • KLP Aksje Fremvoksende Markeder Flerfaktor
  • Storebrand Indeks - Nye Markeder

Det er slik jeg gjør det selv.

Vil du i stedet ha et rent Kina-fond? Da kan du vurdere disse børsnoterte fondene (alle kan eies på aksjesparekonto):

  • iShares MSCI China UCITS ETF USD (Acc)
  • Xtrackers MSCI China UCITS ETF 1C
  • Amundi MSCI China UCITS ETF Acc

La oss se på tallene for september👇

PRINSIPPER FOR Å HÅNDTERE RISIKO

Det viktigste: Sett deg aldri i en situasjon hvor du kan tape for mye. Jo eldre du blir og mer du investerer, desto verre blir det å hente inn tap.

Finansnerdens portefølje er derfor bygget på disse prinsippene👇

  • Spre pengene på ulike typer investeringer, som aksjer, eiendom og krypto
  • Aksjeandelen skal bestå av aksjer på tvers av bransjer og geografi, samtidig som teknologiselskaper, legemidler og små selskaper favoriseres
  • Hvor mye hver investering skal utgjøre av porteføljen er på forhånd bestemt
  • Rebalanser når en investering utgjør 2,5% mer enn hva som er bestemt at den skal utgjøre av porteføljen
  • Rebalansering skjer årlig på Finansnerdens bursdag
  • 10% av porteføljen er satt av til spekulative veddemål som kan gå i null, men hvor gevinsten kan bli stor
  • Selg halvparten i spekulative veddemål ved dobling og la resten stå

Eksempel på rebalansering: Hvis fond A utgjør 15% av porteføljen din, og du på forhånd har bestemt det skal utgjøre 10%, så selger du av fond A til andelen er 10%. Pengene fra salget spres på de andre fondene i porteføljen din.

✍️ Les guiden: Lag din egen portefølje.

DEL 1: KJERNEN

Faste lesere husker at tallene er lagt frem som andel av investerbare kroner. Hva du ser i den grå kolonnen er endringer i verdi, som påvirkes av kjøp og salg. Finansnerden eier også en utleiebolig som holdes utenfor, da den bare “står der”.

I september slo aksjer i fremvoksende markeder tilbake, hardt💪

KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks P bidro med +7,3% avkastning sist måned. Mye av avkastningen kom fra oppturen i kinesiske aksjer.

Tencent Holding som utgjør rundt 4,6% av fondet steg rundt +28%, mens Alibaba Group som utgjør omtrent 2,6% var opp nesten +40%. Samtidig var fondets neste største investering, det kinesiske netthandelsselskapet Meituan, opp nesten +80%.

Det stod i kontrast til KLP AksjeGlobal Indeks P som ga knapt +2,8%. Varianten av dette fondet med valutasikring ga +2,1%, et hint om at kronen fortsatt svinger som en jojo.

Tredje beste var Vanguard FTSE All-World ex-US Small Cap ETF (VSS), som investerer i små og mellomstore selskaper fra hele verden utenom USA.

Verst gikk det med BGF World HealthScience A2 USD. Dette helsefondet var ned over -3% sist måned, mye drevet av nedturen i slankedronningene Eli Lilly og Novo Nordisk.

Resten av fondene ga et sted mellom +1,1% og +1,9% avkastning.

DEL 2: VALUTA VEDDEMÅL

Jeg hev 100 000 kroner i KLP AksjeGlobal Indeks Valutasikret 17. april 2023. Målet var å vise deg hvor vanskelig det er å tjene på å spekulere i valutasikring.

Resultatet?

I september var veddemålet nesten 3 000 kroner i minus sammenlignet med å ikke ha valutasikret.

DEL 3: KRYPTO

Krypto vil her si Bitcoin og Ethereum, pluss en dæsj gamle synder fra hypen i 2021, og utgjør nå 11,6% av porteføljen.

Etter nedturen i august var krypto tilbake og ga +6,5% avkastning i september.

⚠️Jeg begynte å kjøpe krypto i 2019. Hva du ser her er hva som er igjen etter at jeg tok gevinst og solgte halvparten rundt november 2021.

NERD VS. MR. MARKET

Du ville fått +2,3% avkastning om du eide de samme investeringene som Finansnerden sist måned, utenom kontantbeholdningen.

En million kroner investert i Finansnerdens Fuck You Money portefølje 30. november 2022 ville vokst til over 1,68 millioner i løpet av september 2024.

Det er 216 000 kroner mer enn om du investerte millionen i KLP AksjeVerden Indeks, som følger MSCI All Country World Index.

Bare se her👇

SPARELENKER

💵Investeringstips. Invester i aksjefond med små selskaper og få høyere avkastning på sparepengene dine, sier ekspertene. Men er det virkelig så enkelt?

📈Fond. Alfred Berg flytter sine rentefond til Sverige. Årsakene skyldes blant annet særnorske regler som at avkastningen i rentefond beskattes årlig. Storebrand og flere andre norske fondsselskaper vurderer å gjøre det samme.

🐉Fremvoksende markeder. Stimuilpakker fra kinesiske myndigheter sendte det kinesiske aksjemarkedet til himmels. Vil oppturen i kinesiske aksjer fortsette?

💥Aksjer og krig. Iran angrep Israel, og hva krig har pleid å bety for avkastningen i aksjemarkedet. Denne er fra april i år, men dessverre like relevant i dag.

🤓Ukens Morgan Housel. Gjør det på din måte. Hvis ikke risikerer du å ende med og kopiere noen andre, som vil noe helt annet enn deg. Det gjelder også for investeringer, hvor hvordan jeg oppnår høy avkastning kan føre til det motsatte for deg.


UKENS SPAREMEME🤣


👋VURDER DAGENS UTGAVE

Var det noe du savnet? Kanskje har du tips til hva du vil lese mer om?

Svar på denne e-posten da vel💪

Det var alt for i dag. Hold deg til planen og vær investert! Lyst på mer? Du finner oss som @Finansnerden på X.

ADVARSEL: Nyhetsbrevet er kun for å spre kunnskap om sparing og investering med et glimt i øyet, og er ikke investeringsråd eller anbefaling om å kjøpe eller selge noe som helst. Husk alltid å gjøre dine egne vurderinger før du investerer.

Thorvald Meyers gate 16, Oslo, Oslo 0555
Avslutt abonnement · Oppdater mine preferanser

FINANSNERDEN💰

Bli med 7 000+ investorer og få Finansnerdens 5 min. gratis ukentlig nyhetsbrev om sparing og investeringer.

Read more from FINANSNERDEN💰

Trykk her for å abonnere God mandag, Finansnerden her! Jeg hjelper deg med å gjøre litt bedre valg med sparepengene dine hver uke, som en omvendt Gordon Gecko. Dette finner du i ukens e-post: Dypdykk i fond: Dette er de beste teknologifondene Presidentvalget i USA: Aksjer og krypto rett opp på Trump-seier Sparelenker: Hva Donald Trump kan bety for Bitcoin, spekulative veddemål, alternativ til globale indeksfond og mer Ukens sparememe: Dårlig sparehumor. 👋Elsker du nyhetsbrevet? Spander en...

Trykk her for å abonnere God mandag, Finansnerden her! Du lurer sikkert på hva som skjedde med forrige nyhetsbrev? Kort sagt, en mygg ga meg den tropiske virussykdommen denguefeber😵 Resultatet? 40 grader i feber, sykehusinnleggelse og en lærepenge i risikohåndtering. Her får du høre hvorfor det er relevant for deg. 👋Liker du nyhetsbrevet? Spander en "kaffe" på meg, da vel. -Finansnerden DEN STØRSTE RISIKOEN Se det for deg: Du er 25 meter under vann på et korralrev og holder deg fast for harde...

Trykk her for å abonnere God mandag, Finansnerden her! Jeg hjelper deg med å gjøre litt bedre valg med sparepengene dine hver uke, i dag fra øya hvor det fortsatt vandrer “drager”. Dette finner du i ukens e-post: Lage portefølje: 4 porteføljer du kan ta utgangspunkt i for å lage din egen. Ukens sparememe: Dårlig sparehumor. 👋Liker du nyhetsbrevet? Spander en "kaffe" på meg, da vel. –Finansnerden 4 PORTEFØLJER TIL INSPIRASJON Er du usikker på hva du skal investere i?🤯 Eller kanskje er du ikke...