🧠Investorpsykologi og rentekutt i USA


God mandag, Finansnerden her! Jeg hjelper deg med å gjøre litt bedre valg med sparepengene dine hver uke, uten å late som at forvalterbytter ikke betyr noe - det gjør det!

Dette finner du i ukens e-post:

  • Rentekutt i USA: Ikke la deg friste til å gjøre noe “lurt”.
  • Investorpsykologi: 5 feil investorer gjør og hvordan du kan unngå å gjøre det samme.
  • Sparelenker: Hvordan gjøre bedre beslutninger, ny bunn for kinesiske aksjer, bøkene som gjør deg til en bedre investor og mer.
  • Ukens sparememe: Dårlig sparehumor.

👋Liker du nyhetsbrevet? Spander en kaffe på meg, da vel?

Finansnerden


RENTEKUTT I USA - IKKE LA DEG FRISTE

Den amerikanske sentralbanken (FED) kuttet renten sist uke✂️ Til intervallet 4,75% - 5%, ned fra 5,5%-5,25%.

Det vi alle lurer på nå: Vil aksjemarkedet fortsette opp?

Følgerne mine på X har i hvert fall trua.

Lavere renter gjør nemlig risikable investeringer, som aksjer og krypto, mer attraktive i forhold til rentefond og bankkonto.

Det kan bidra til å sende aksjer opp!

Men rentekutt etter hyppige rentehevinger, som vi har hatt siden 2022, har pleid å bli etterfulgt av tilbakeslag i økonomien og børsfall.

Christian Lie i Formue beroliger: “… gjennom de ti siste rundene med rentenedsettelser i USA, med startdato i 1984, kan fire kuttrunder sees i sammenheng med resesjoner (i 1990, 2001, 2007 og 2020), mens seks kan kobles til enten svært kortvarige økonomiske nedturer (i 1987,1998 og 2019) eller økonomisk stabilisering/bedring (i 1984, 1989 og 1995). “

Han viser til gjennomsnittlig avkastning i S&P 500 tre og seks måneder etter første rentekutt:

  • Resesjon: -11% | -10% 📉
  • Kortvarig nedtur: +11% | +15%📈
  • Normalisering: +5% | +7%📈

Hva betyr det for deg? Unngår vi at økonomien surner, kan det bli riktig så bra.

Men bry deg ikke for mye om dette.

Du skal allerede ha gjort arbeidet med å velge noen fond (eller andre investeringer), som passer deg og det du ønsker å oppnå med pengene dine. Da har du ingen grunn til å tukle med porteføljen din, bare fordi noe “kan skje”.

Verden vil alltid være usikker når du investerer.

Pass på om du nå klør etter å gjøre noe “lurt”. Det er hjernen din som vil lede deg ut på ville veier (om du lar den), og resultatet blir typisk dårlig avkastning.

Lær mer om det her👇

INVESTORPSYKOLOGI

Hjernen vår er laget for å overleve på savannen🌴Når den oppdager en fare (selv om den ikke er reell), vil den handle raskt for å beskytte deg.

Å “løpe opp i et tre” var forskjellen på liv og død for fem-seks tusen år siden. I dag derimot saboterer disse egenskapene deg når du prøver å investere sparepengene dine.

Investorer får dårlig avkastning

Det forklarer hvorfor historien er full av investorer som gjør motsatt av hva som er lurt. Tenk alle som solgte aksjefond i mars 2020, rett før nesten to år med rekordhøy avkastning...

Analysebyråene Dalbar og Morningstar finner det samme.

Dalbar: Investorer får dårligere avkastning enn markedet.

Eksempel: Den gjennomsnittlige fondsinvestor i USA oppnådde 8,01% årlig gjennomsnittlig avkastning fra 1993 til 2023 (Dalbars rapport for 2024). 2,14 prosentpoeng mindre i året enn aksjeindeksen S&P 500, som ga 10,15% gjennomsnittlig årlig i samme periode.

Du ser samme tendens over de siste ti og 20 årene👇

Forskjellen? Investerte du 100 000 kroner i 1993 og fikk samme avkastning, ville du fått 840 000 kroner mindre enn det amerikanske aksjemarkedet.

Investerte du en million, var forskjellen rundt 8,4 millioner.

Morningstar skiller på ulike typer fond i sin “Mind the Gap” analyse for 2024, men konklusjonen er den samme:

Investorene får dårligere avkastning enn fondene de investerer i

Hva er det som skjer?

Investorene kjøper og selger fond til feil tider, konkluderer Dalbar og Morningstar.

Det er noe i det. Skal du greie å høste den gode avkastningen i aksjemarkedet må du være investert over tid. Da kan du ikke hoppe inn og ut av fond som en spretten gaselle.

Dårlig timing ødelegger: Si du investerte 100 000 kroner i et globalt indeksfond 1. januar 1999, og var investert til 15. Juni 2021.

Da ville du fått rundt 430 000 kroner.

Hva om du prøvde å time markedet underveis, og mistet noen av de beste dagene?

Mistet du de beste:

  • tre dagene ble det nesten 90 000 kroner mindre
  • ti dagene ble det rundt 180 000 kroner mindre
  • 30 dagene ble det over 320 000 kroner mindre

Tenk på det neste gang du vil selge fordi verden virker “usikker”👇

Tankefellene saboterer oss🤯

Nå er det for enkelt å si: “Investorene kjøper og selger til feil tid”. For bak den uheldige atferden finner vi en rekke tankefeller, som saboterer avkastningen vår.

Her har du de fem verste, pluss tips til hva du kan gjøre for å motvirke dem👇


SPARELENKER

🎧The Investor Podcast. Dypdykk i tankefeller og hva du kan gjøre for å hindre dem fra å ødelegge avkastningen din. Perfekt om du allerede har lest innlegget om investorpsykologi!

📚Lesetips: Lyst å bli en bedre investor? Da er dette bøkene for deg, enten du investerer i fond eller aksjer.

💸Aksjer. Oda ansatte tapte alt da aksjene i selskapet ble “null” verdt. Det viser risikoen ved å investere i arbeidsgiveren din. Ja, du kan få en gevinst. Men du risikerer også å tape beløpet du investerte pluss inntekten din.

💸Kina. Ny bunn for kinesiske aksjer. Pessimistene frykter at det skyldes at kineserne fortsatt ikke bruker penger og at eiendomskrisen drar ned resten av økonomien.

📈Renter. Norges Bank holdt styringsrenten uendret sist uke. Men Ida & gjengen hinter samtidig om at tiden for rentekutt nærmer seg.

🤓Rapport for finansnerder: Morningstars Mind the Gap analyse for 2024. Det handler om at fondsinvestorer oppnår dårligere avkastning enn fondene de investerer i.


UKENS SPAREMEME🤣


👋VURDER DAGENS UTGAVE

Lyst på mer?

finansnerden.no finner du 200+ innlegg om investering.

Pluss 11 guider om alt fra å velge fond og konto til å lage portefølje.

Du finner oss som @Finansnerden på X.

Fikk du e-posten videresendt? Trykk her for å abonnere

ADVARSEL: Nyhetsbrevet er kun for å spre kunnskap om sparing og investering med et glimt i øyet, og er ikke investeringsråd eller anbefaling om å kjøpe eller selge noe som helst. Husk alltid å gjøre dine egne vurderinger før du investerer.

Thorvald Meyers gate 16, Oslo, Oslo 0555
Avslutt abonnement · Oppdater mine preferanser

FINANSNERDEN💰

Bli med 7 000+ investorer og få Finansnerdens 5 min. gratis ukentlig nyhetsbrev om sparing og investeringer.

Read more from FINANSNERDEN💰

Trykk her for å abonnere God mandag, Finansnerden her! Jeg hjelper deg med å gjøre litt bedre valg med sparepengene dine hver uke, som en omvendt Gordon Gecko. Dette finner du i ukens e-post: Dypdykk i fond: Dette er de beste teknologifondene Presidentvalget i USA: Aksjer og krypto rett opp på Trump-seier Sparelenker: Hva Donald Trump kan bety for Bitcoin, spekulative veddemål, alternativ til globale indeksfond og mer Ukens sparememe: Dårlig sparehumor. 👋Elsker du nyhetsbrevet? Spander en...

Trykk her for å abonnere God mandag, Finansnerden her! Du lurer sikkert på hva som skjedde med forrige nyhetsbrev? Kort sagt, en mygg ga meg den tropiske virussykdommen denguefeber😵 Resultatet? 40 grader i feber, sykehusinnleggelse og en lærepenge i risikohåndtering. Her får du høre hvorfor det er relevant for deg. 👋Liker du nyhetsbrevet? Spander en "kaffe" på meg, da vel. -Finansnerden DEN STØRSTE RISIKOEN Se det for deg: Du er 25 meter under vann på et korralrev og holder deg fast for harde...

Trykk her for å abonnere God mandag, Finansnerden her! Jeg hjelper deg med å gjøre litt bedre valg med sparepengene dine hver uke, i dag fra øya hvor det fortsatt vandrer “drager”. Dette finner du i ukens e-post: Lage portefølje: 4 porteføljer du kan ta utgangspunkt i for å lage din egen. Ukens sparememe: Dårlig sparehumor. 👋Liker du nyhetsbrevet? Spander en "kaffe" på meg, da vel. –Finansnerden 4 PORTEFØLJER TIL INSPIRASJON Er du usikker på hva du skal investere i?🤯 Eller kanskje er du ikke...